ohhh GMM :)

*sile klik iklan di atas*

Assalamualaikum..

to all gmm's member,
y0k memeriahkan program tahunann kite k~

sebarang permasalahan,bolehla kontek

syabab : epoi
akhawat : kamilah

thx to dis owner blog kerana menaja tempat iklan ;p
hehe~

*p/s : dak gmm sume,settlekan muafaqah jamiah masing2 ye dis week n next week..nnt pape hal
kiteorg inform blk ;)

n lagi 1..bg sape2 yg nak pi aqabah~tlg bg nme selewat2nye ari khamis pagi eh ? thx :D


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: 1431 HijRaH :

Kalau dulu malas-malas berubahlah jadi lebih rajin.
Kalau dulu suka marah berubahlah jadi lebih tenang.

Kalau dulu suka tidur berubahlah jadi lebih produktif.
Kalau dulu suka main-main berubahlah jadi lebih serius.
Kalau dulu banyak rehat berubahlah jadi lebih berusaha.
Kalau dulu banyak keburukan berubahlah jadi lebih baik.

Kalau dulu banyak mengabaikan berubahlah jadi lebih prihatin.
Kalau dulu solat sering bertangguh berubahlah jadi lebih peka.

Kalau dulu baca quran sekali sekala berubahlah jadi lebih kerap.
Kalau dulu susah nak bangun malam berubahlah jadi lebih zuhud.
Kalau dulu jarang solat sunat berubahlah jadi lebih tawaduk.

Kalau dulu banyak memaki mencarut berubahlah perbanyakkan zikir.
Kalau dulu banyak mendengar lagu berubahlah perbanyakkan selawat.
Kalau dulu banyak berwajah cemberut berubahlah perbanyakkan senyuman.

Kalau dulu sibuk mengejar duit berubahlah ingat juga akhirat.
Kalau dulu sibuk menjeling pakwe hensem berubahlah tundukkan pandangan.
Kalau dulu sibuk bermekap berubahlah sucikan wajah dengan wudhuk.

Kalau dulu keliru mana mahu dituju berubahlah teguhkan niat.
Kalau dulu ragu arah yang ingin dipilih berubahlah yakinkan hati.

Jika dulu kau jahat, berubahlah jadi baik.


:: saye copy paste puisi ni sebab cambest...hihii ^____^ ::

:: YUMAKO MATSUKI ::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

1430H berlalu,1431H menjelma

salam hijrah buat semua insan yang bergelar muslim

semoga dengan
peng'hijrah'an tahun ini
membuatkan segala yang berada dalam diri kita turut bersama-sama
berhijrah..

teruskan perjuangan!
bangkitla sume anak2 pejuang islam!

semoga hidup kita semua sentiase dirahmati Allah..

ameen~

y0k tajdid niat ;)


doa akhir tahun~





doa awal tahun~





p/s:selamat beramal =)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kini kau bergelar isteri :)


angah,

semoga menjadi isteri yang solehah,
isteri yang taat pada Suami,

semoga dapat menjalani kehidupan yang bru dgn baik
n tabah bersama insan yang bergelar suami,

semoga Allah sentiase merahmati hidup angah..

happy tengok angah happy :)



p/s: susah la nk lepak same2 lg dh pasni =(

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

terima kasih



'' khas buat semua sahabat tercinta..milah atin n syira''

offline msg..dr shbtku :)..
berbunge2 ati ini..hehe..sbb lega rase ati ini berbanding mlm td..

mlm td aku hampir hlg separuh nyawa aku..coz dah menyakiti hati die :((..yaAllah~mmg sedih yg teramat..maafkan aku sahabat :)..mujur masih ade mereka utkku aku luahkan~thx kawan :)

again,

terima kasih nur shahidah,syahirah n nur 'ain fatini =)




-insan yang lemah-



sume insan yang bergelar sahabat,i dedicated dis song to all u dear :)




Sebiru Hari Ini
Album : Sepotong Episode
Munsyid : Edcoustic
http://liriknasyid.com


Sebiru hari ini, birunya bagai langit terang benderang
Sebiru hati kita, bersama di sini

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah


reff:
Bukankah hati kita telah lama menyatu
Dalam tali kisah persahabatan ilahi
Pegang erat tangan kita terakhir kalinya
Hapus air mata meski kita kan terpisah
Selamat jalan teman
Tetaplah berjuang
Semoga kita bertemu kembali
Kenang masa indah kita
Sebiru hari ini


Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

intro

reff 2x

Seindah hari ini, indahnya bak permadani taman surga
Seindah hati kita, walau kita kan terpisah

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SAHABAT




assalamualaikum :)

fuhh~dah lame blog nih x disentuh..hehe..mlm nih bru rase rajin..setelah sahabat2 kesayanganku bertapak di rumah ku di rembau..even hanya 2jam kot..thx korg!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: My 20th ::

mama -ayah-along ijat-adek aqma-
kak yus-uzair-hakeem-kak hana-fifie-dhia-zhariff-zuhair
boboy-shukri-fatin atikah-syuhada
mimi-mila-dayah-zureen-'afifah azam-akmalina-faiz solehan
iena-wanie-nash-edda-shamira-madihah-zaleha saffa-izati adnan
kak odah-kak ceng-kak ummi-kak aina-kak iqa-kak idayana
kak nabila huda-kak arda-kak aini-kak murni-kak ziana
neji-taqiyyah-kak timah-kak hajar-kak afifah-kak najwa
raihan-kak tikah-kak mira-kak nisah-kak niswan
syaheeda-shafiqah-nisa khirudin-herda farhana-kak farah farhana
yusra akira-saleha-tasha farhana-muhana-kak nafisah
ecah-kak ct
syafiq-encik kacak-fudhail-ahmad fikri-halim-fakhrullah-syahid dol
epoi-shahreza-mohamad-zulhilmi-anuar rahman-zhafri-
uwais junior-jemer-safwan-fadzil-hanan-peysal-azril
waliff-syukri-nazmi afifi-amir hafizi
zul iqbal-ryhan-mustafa deebajah-osaid btoush

presents,cakes,cards,calls,texts,wishes,du'as,thoughts
--thanks for all your sweet effort people ;D
and to my BEST FRIENDS mimi n mila
u both are da best~
nice cake babe!!

...becoz this is what a friend for~

p/s: sayang korang slalo0 ~(^__^)

:: YUMAKO MATSUKI ::





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

adikku

..ikhmal..

salam..
post ni berbau personal sikit..huhu..
takpela ek..
just nak wish to adikku mohamad nor ikhmal bin norman..
dak bertuah sorang ni..
gud luck for PMR tak lama lagi..
pleaassee..stop jamming..huhu..
study3..


~never stop loving you~

::kecap::


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

cam semua orang jugak...


vs








hampir berakhirnya bulan ramadhan..
tibanya SYAWAL..
kali ini,aku beraye di perantauan lagi..
bersama akma,faiz,dik dayah,dik zureen,dik amrah,dik hanis,dik maryam[binafsha & ridzuan]
dan warga2 mu'tah yang tinggal..hmmm
sayunye bile tgok2 pic family n sedare mare..rindu T.T
malam tadi,ade malam kesenian akhawat kt wisma..huh..sempoi n sporting dak2 akhwat mu'tah..korg sume memang best! :)
tapi macam sedih bile part slideshow khas utk kakak2 yang bakal pulang pd 23hb nih..k.yong,akak n k.su..sekali lagi mu'tah akan kehilangan kakak2 yg happeing n best :(
gonna miss u all sis :((

haaaa~arinih ade majlis penutup kt abasi..cam enjoy jugak..coz kehadiran adik2 meng'cover' kesdihan aku..aduhh...tp sedih jugak..

tadi,tengok pic picka kt fb..ade pic kazen2 aku yg mmg best!rinduuu sume T.T

di kesempatan ini,aku nk mohon kemaafan kepada semua xkesahla penah sakitkan hati sebelum nih sama ada secare sengaja @ pun tak..beselah,manusia biase xkan lari dari melakukan kesilapan..aku mintak maaf sangat2..

especially pade ibu,ayah,kaklong,kakngah,abg,kakchik dan adik..doakan kakak tabah di sini ye~


'raye 2006'

'raya 2007'

'raya 2007 jugak kot''

special thx to my house mate yang sgt2 disyangai n dirindui;FARAH n MI...thx korg!coz selame due thn nih,kite hadapi sesame..thn dgn perangai aku yg tah pape bile moody ;)..sayang korg lebihhh

special thx t0 my BESTfriends in Malaysia..ATIN,SHIDA & SYIRA..sayang dan rindu korang sentiase..korang jage diri leklok tau..atin,sori xdpt nk buat salam perantauan..cam malas la..hehe..da,kuatkan ati tau!org tau da boleh hadapi dgn baik..ameen...syira,kuatkan semangat!jgn sedih2 tau..sayang korang sangat2:(

special thx to adiratna0206..sayang korg sgt2..bile nk reunion nih:(?

special thx to sis2 humaira' yang sentiase diingati..maaf dah lame xkontek akak2 sume..arap sumenye sht2 belake..ameen..kakak2 sume,doakan kiteorg kt sini tau!dah 2 kali ghaye tanpa akak..:((...sayang akak sume~

special thx to sis hajar + sis pa'an + sis wa...
sayang akak sgt2..rinduuuuuuuuuuuuuuuuu sgt [hehe] ngan akak2 tau...cm rindu dengan kenangan binafsha + rindzuan kite...cewaahhhhh :p

buat akma & faiz & adik2 sayang,
jangan sedih2..jom ghaye sesame kt sini..
sementara mereka yang lain pulang pade 29hb nih![nantikan saat tuh]
bile tgok org dpt brg dr parents~cam epy even kite x dpt:D
syg semua...


SALAM LEBARAN dari Jordan..[dalam blog pun jadila ek atin ;)]


p/s:cam semua orang jugak nk wat post sal RAYA :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

pertama,kedua...

pertama-tamanya,

aku nak cakap..aku rindu gila-gila kt farah n mimi..
pg td,bru je kak wa pulang ke malaysia..aku TERtunaikan hajat kak wa yang die request beberapa minggu yg lepas sebelum 13/9 nih..die nk aku nanges..dan...aku dah pun menanges..
aku tatau nk ckp cmne..aku kehilangan seorang lagi kakak senior yg sgt2 byk beri tunjuk ajar pade aku..aku xbukak2 pintu bilik farah sejak die balik..aku tkot aku cm sedeyh bile duk dlm bilik tuh..tuhla tempat kami ber3 me'lepak'..hihi..[rindu mode]..so,bru je bape ari lepas,aku bukak pintu tuh..aku sedih..haha~mcm kene tinggal plak :p...skrg nih,adik2 nih duduk bilik tuh tau..nanti aku adjust ok? :)


keduanya,

aku cam penat sekarang..
siang ke jamiah..
malam di wisma..
meeting muhasabah x pegi2..serbe slh sgt2..
smpai mcm ade org pndang len kat aku..cmne eh??
aku dh mntk maaf..
tp aku tataula..
aku fhm..mesti org atsn marah..
tp aku x terlarat..
mase tido aku pun x btol~

yaAllah...sabar!


korg,

ayh ibu baik sangat2 ;)
nih pic dorg tyme kt jami'ah..duk uruskan tasjil dorg skrg nih..esok dorg kafa'ah pulak..peramah adik2 nih..sempoi2 aja :D..balikla cepat:(..macam2 bende nk story ...korg,kem slm kt family k..dh nk ghaye nih..jage diri tau..rindu korg..syg korg..


akhirnya,

aku CAM serabut~

errrrr-cam rahsia..hahahaha :D

p/s:rindu picka jgk skrg :((

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: WARKAH UNTUK ADEK~ ::

~adek saya yang sangat manja,degil dan blablabla~
-suspek bernama Nur Maidzatul Aqma bt. Musa-^__^


awal tahun 2009....



saya menghubungi rumah di Malaysia tercinta...

mengharap sebarang laporan mingguan dari keluarga

"angah,adik dapat 1 A je canang 1 ari tu..."adek saya mengadu dengan nada sayu dan sedikit kesal..[padahal bukannya study pon,xyah la nak menyesal dik..huhu]

"xpe dik,canang 1,dapat 1 A,canang 5 nanti,adik dapatlah 5A..."pesanku tenang

"tapi angah,zaman adik xde sampai canang 5...sampai canang 3 je.."

aku terdiam..sedikit ketawa kecil..geli hati pon ade..haha



pertengahan tahun 2009....



kring...kring...

masih tak lupa untuk menghubungi keluarga setiap minggu...

maklumlah,lain minggu,lain report nya..huhu

"assalamualaikum..adik,cmne trial UPSR ari tu??ok?" saya memulakan bicara

"adik dapat 3A 2B la angah..."

tak dapat saya tafsir nadanya ketika itu..

"owh...ok la tu dik..angah dulu dapat 1A je trial..tp UPSR alhamdulillah,dapat 5A..adik dapat 3A trial,ok sangat la tuh..."saya terus memberi semangat pada adik bongsu yang sorang neh...

"angah doakan lah adik..adik ni lemah sket..hmmm"

"iyee...insyaAllah.angah sentiasa doakan ahli keluarga kita tau.."saya terus menyedapkan hati nya





dua bulan sebelum UPSR....



buku dipunggah

nota diolah

kotak Play Station tak dijamah

kertas-kertas latihan direbus dan dikunyah

menghabiskan silibus termengah-mengah

alahai adik aku sorang ni..

UPSR je pon..study macam nak exam SPM..huhu

takpe2...chaiyok!!^__^



dua minggu sebelum UPSR


buku dan nota diselak-selak

Play Station dah tak berhabuk lagi..tiap2 hari disentuh

rancangan Sinetron diikuti tanpa henti

Nur Kasih n Cinta Sempurna yang dihafalnya

aik??nape dengan adik aku sorang neh??

pelik jugak pe'el nya..

skali sekala,aku nasihatkan juga...

mane tau,dia terlupa yang dia amik UPSR tahun ni..huhu



malam 8 September 2009...


esok hari pertama UPSR

lepas solat maghrib berjemaah..kami bersalaman

"angah,doakan adik jawab exam esok dengan tenang ek.."

aku hanya senyum.mengangguk.


* * * *


adek...

gud luck ye exam esok..

insyaAllah,angah sentiasa doakan adik berjaya..

semoga adek dapat menjawab soalan dengan tenang n sukses..

dah jawab,banyak2 tawakal kt Allah..

bittaufiq wa najah

semoga 5A dalam genggaman~^__^



:: YUMAKO MATSUKI ::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: UNTUK KEKASIHKU,PARA SYUHADA' ::



Jika engkau tidak menjadi Hujan wahai sayangku...maka jadilah Pokok
Yang penuh dengan hasil kesuburan..Jadilah Pokok

Jika engkau tidak menjadi Pokok wahai sayangku...maka jadilah Batu
Yang penuh dengan kelembapan..jadilah Batu

Jika engkau tidak menjadi Batu wahai sayangku...maka jadilah Bulan
Di dalam mimpi indah Kekasih..jadilah Bulan

Inilah kata-kata seorang wanita kepada Anaknya ketika majlis pengebumian


Almarhum Mahmoud Darwish
(Penyair Palestin)



:: YUMAKO MATSUKI ::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: BERKONGSI-KONGSIAN ::


9.02 malam

10 Ramadhan 1430 H

Masjid Besar KLIA


kejadian :tazkirah sebelum solat sunat terawih



Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam naik ke atas mimbar kemudian berkata, “Amin, amin, amin”.


Para sahabat bertanya."Kenapa engkau berkata amin, amin, amin, wahai Rasulullah?"


Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:“Telah datang malaikat Jibril dan ia berkata : ‘Celaka seseorang yang masuk bulan Ramadhan tetapi keluar dari bulan Ramadhan tidak diampuni dosanya oleh Allah dan katakanlah amin!’, maka aku berkata : ‘Amin’.


Kemudian Jibril berkata lagi. ‘Celaka seseorang yang mendapatkan kedua orang tuanya atau salah seorang dari keduanya masih hidup tetapi itu tidak memasukkan dia ke syurga dan katakanlah amin!’ maka kukatakan, ‘Amin’ “.


Kemudian Jibril berkata lagi.’Hai Muhammad celaka seseorang yang jika disebut nama engkau namun dia tidak bershalawat kepadamu dan katakanlah amin!’ maka kukatakan, ‘Amin’.”


p/s : sebenarnya tazkirah yg disampaikan lagi panjang..tapi ni je yg saya ingat..huhu...sekadar berkongsi...moga2 kita semua tergolong dalam golongan yang berjaya dan beruntung dan dijauhkan sejauh-jauhnya daripada golongan yang didoakan kecelakaannya oleh Jibril a.s. dan diaminkan oleh Rasulullah s.a.w. Ameen ya Rabb! ~salam ramadhan kareem~ ^___^


::YUMAKO MATSUKI::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

itu dulu..


''owh ijaunye..credit to 'afifah azam :D''

''Allahu Akbar''
eh,sore ustaz Aimi la tuh..
kedengaran suare2 plajr putri SMKA pEDAS yg ag
k kekecohan apbile excted mndgr suare ustz aimi mengimamkan solat terawih di musolla al-muttaqin..bukan ape,mungkin cara bacaan ustz yg agak pendek dan cepat menaikkan semangat mereka utk berterawih~biaselah,kalau lame2 nih..orang panas la..kate x kusyuk la..itula antara alasn2 yg diberikan apbile soh terawih..menyebabkan ramai blk ke aspuri selepas isya' [tyme tuh,mereka2 yang diberi amanah utk menghlg org pun,xterdaye..hmm]


terigt tika aku di tingkatan 5,


''
balik-balik refer pada kak kamilah..balik balik kak kamilah''..hah!aku pun nek kematu nk menjwbnye bile org tanye cmne nak atasi mslh2 budak mcm nih~itulah tanggungjawab yg aku kire sgt2 berat utk aku pikul tika di saat itu..mcm2 perangai kan..mujur ade rkn2 seperjuangan yg sgt2 byk membntu dalam segale perkare~

special thx to : shida,syira,nisah,atin,ace,nawwar,saleemah,awin and aisharini :)


''K.A.M.I''

-itu ramadhan ketika aku berade di sekolah-memang sangat2 seronok-iftor bersame2 setiap hari-sahur same2 kt dewan makan-sume lesu je bile gi skola.huhu-bile tibe waktu berbuke,satu dewan meng'ameen' kan bile seorang membce doa :)-terawih,moreh same2,huh..kenangan2-


kini,



aku berkesempatan sekali lagi ramadhan di bumi Mu'tah bersama sahabat2 yang tinggal..alhamdulillah..walaupun keadaan mu'tah agak lengang dek ketiadaan mereka2 yg pulang ke msia[ramai gile]..tapi kemanisan ramadhan masih teras
e~terawih + iftor + bazaar + tadarus~dan yg paling penting adalah ukhwah :)


inilah peluang dan masenye untuk kite mengenali antara satu sama lain..dengan bekerjasama dalam satu program~ukhwah semakin rapat..ukhwah semakin terase dalam kalangan akhawat di mu'tah nih..bukanla sebelum nih aku xtrase ukhwahnye..tapi,jike sebelum nih aku lebih kepade mereka2 yg bese,kali ini..aku dengan mereka2 yg kurang aku biase..

mungkin ini hikmahnya aku ditakdirkan ramadhan ber
same mereka..mengenali hati budi masing-masing..secare x langsung juga,kami sempat bertaaruf bersame student2 baru yg telah tibe di bumi mu'tah ini..selamat datang ya kepada kak fatimah,kak syahadah,raihan & azhani[asek2 lupe nme awk,sori ea ;)]~

''bersama banner ihya' ramadhan''

seperti dalam mafhum firman Allah s.w.t ayat 103 surah al-imran :

''Dan berpegang teguhlah kamu semuanya pada tali ( agama ) Allah dan janganlah kamu berpecah-belah''


>> Ape yang penting,kite jagelah hubungan kite dengan Allah~insyaAllah Allah akan menjage kite dalam segala aspek..<<


p/s : alamak,malam nih tadarus kt bayt binafsha..nak buat ape ea utk moreh??hmm ;)





  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

GMM kehilangan KAMU :(

''kakak,akak,k.yong,k.ila,kak nurul,k.niza''


''mereka bersama k.wa be4 fly to Msia''

pas balik dr mator anta mereka,aku trus solat n tido..letih menguasai diri ini..padahal xde buat ape2 pun..hmm

xlame tuh,ttbe i got message frum k.wa
''dah tgok mrkh tarbiyah??''
aik??kuar dh ke?be4 tido td..sempatla aku menyinggah pada e-service pada nombor matrix aku..yg bru kuar just fiqh ibadat 2 n maqasid..fuhh~alhamdulillah..sykur2 sgt2 pada maqasid..unexpectednye :D...thank you Allah..bile dpt tau je,aku trus message dak tuh..tanpa bertanyakan brape die dpt..aku trus gtau aku nye..haha..sgt pelik aku punyer kelakuan kali itu..mungkin happy barangkali?hehe...alhamdulillah again..

tanpa memblas msj pade k.wa,aku trus laju menekan nombor matrix aku n log in..yup,keempat2 subjek aku dah kuar..fuhhh~alhamdulillah..menghembuskan nafas gile2..huhu..trus msj k.wa..
say congrates~akhirnye..debaran yg dinanti semenjak exam habis aritu telah terjawab..
tahniah tahniah tahniah k.wa...epy utk k.wa sgt2 :)..x lupe juga pade akak2 yg lain..kakak,k.yong,akak,k.mida,k.su dan bro ikhwan..~
TAHNIAH
CONGRATES
ALFUN MABRUK


hmmm..majority dr bacth aku sendiri..mereka inilah kakak2 yang paling sporting penah aku jmpe..bile k.wa gtau yg akak nanges bile result dh kuar,ttbe aku pun turut bergenang..aku memikirkan yg batch aku akan kehilangan mereka..kakak2 tajsir yg lain pun turut akan tinggalkan kami kebanyakan pada fasal awal dan thani..

selama aku di sini,telatah dan gelagat mereka lah pengubat hati ini..
mereka yg banyak membantu dan memberi idea tika aku kebuntuan..
aku banyak belajar dari pengalaman mereka..
aku budak baru belajar..
memerlukan pandangan dan sokongan semua org..

pesanan ringkas pade kakak2 bacth saye :


k.wa,
maafkan ***** selama ni kalau ade buat k.wa terasa..
k.wa kakak yng paling best!
thx slame nih tahan ngan perangai kiteorg yg 'tahpape' nih
thx slame nih slalu msk utk kiteorg..
thank yu very much especially tyme my family came here..
igt kenangan kite selama jadi classmate aritu..
thx segalanya..maaf ye~0-0
sayang akak:)

kakak,
thx byk bg tunjuk ajr bile saya kene pgg GMM n bendahari~
kakak mmg smart dlm bekerja..
saya kagum dengan kakak..
sayang kakak :)

k.yong,
thx coz selame nih sentiase menyokong adik2 k.yong nih dr blakang..
k.yong mmg byk kate2 semngt pd kami sume ^_^
sayang k.yong :)

akak,
thx selama nih sentiase bersikap sebagai seorang ibu pada kami sume :P
akak memang seorg yang banyak beri tunjuk pd kami
sayang akak :)


p/s:kahwin jgn lupa jemput ya!success slalu :)

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

khas dari Dapur Binafsha :p

pisat-pisat membuka mata..
haha..aku baru bangun blk nih..
td,pas tadarus je..aku trus tido..xlrtnye pasal :p
skrg nih,aku pk nk stay up..nk tunggu sahur..tkot terlajak plak kang..smlm akma yg berkorban untuk berjage,kali ini..biar aku plak :D

thx to sis Aina 4 da dinner td..sedap~suke aku..haha..
petang tadi,aku ade goreng qataif.nk bwk gi umh k.aina..terigt pade trex..die pnh request nk tgok cmne ghoman qataif tuh..so,let's check it out dear :D


venue : dapur Binafsha :)
bahan-bahan : qataif,1 tin jagung,1 kotak qisytah(cream),gule n 1 biji lemon



''venue kita pada hari ini =) ''

'' 1 tin jagung, xkire ape-ape brand pun ok ''

''1 kotak @ tin qisytah ''

''1 kilo qataif = nus Dinar (rm2.50)

mule-mule,kite sapukan qisytah pade atas permukaan 1 keping qataif nih..
kemudian,taburkan gule n jagung secukupnya(jgn byk sgt..nnt bile goreng,terkuar isi-isinya..)
dan hasilnya,seperti di bawah..
senang saje :)


''view dekat setelah siap di kelim tepinye[ala-ala karipap je kan ?]


''himpunan of QATAIF[gebunye..geram:p]

''ketika di goreng''


''air perahan lemon''


''setelah siap digoreng,boleh la dihidang bersama air perahan lemon''

sedap gitu..gabungan masam-masam manis :)
ini adalah hasil pengajaran dr kakak2 senpai kami dlu..tika kami tahun 1 dlu..
ade yg mkn dgn air gula..ade yg mkn tnpa letak jagung..sumenya pelbagai..
jadi,bagi sesiapa yang masih belum pernah merasai cara ini,
selamat mencube :D


p/s: eyp budak morocco,anda berpuas hati x?hehe


  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

kini bermula

''selamat bercuti pada mereka yg berade di Msia skrg''


tika aku menulis post ini,
aku tinggal sorg sahaja di rumah..sambil ditemani akma n faiz[sementara mereka berade di msia]

sedih la jugak~hehe..
tapi semuanya..KINI BERMULA..

*bermulanya aku survive idup sesorang tanpa housemate
*bermulanya aku dengan kerja-kerja yang tertangguh [tah bile2 nk habis ek??]
*bermulanya aku sentiase bersama k.wa,akma n faiz[thx sume]
*bermulanya aku dengan program ihya' ramadhan di Mu'tah
*bermulanya aku dengan hari-hari dimurakibkan bile ke masjid utk terawih
[thx to our murakib:p]
*bermulanya aku dengan sweet green turtle n donut jericho :)
*bermulanya aku dengan merancang itu ini
*bermulanya aku dengan sentiase meng'update' tntg adik2 baru yg bakal tibe..
*bermulanya aku untuk lebih mengenali mereka-mereka yg ade di mu'tah nih


bila berakhirnya?

^_^ ingatlah,
bahawa setiap perkare tidak akan terhenti melainkan dengan HEMBUSAN TERAKHIR..
y0k muhasabah diri kite selalu
dan
INGAT MATI selalu..

sempena bulan Ramadhan ini,aku mengucapkan selamat bepuase kepade seluruh umat Islam..semoga Ramadhan kali ini lebih bermakna bagi diri kite semua..ameen


p/s:teringt Ramadhan lepas tika berade di Msia..wah~rindu *_*

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

bila hari nak balik kurang dari 10 jari..



sori kecap,yumakomatsuki menyibok..hihi..pic ni je yg den ado..puas cari pic kuwait airways..bule kan??


bila hari nak balik kurang dari 10 jari..

mula la aku nk godek laci tu tengok tiket hari-hari..
sambil mengira-ngira waktu bertolak n waktu akan sampai ke malaysia..

bila hari nak balik kurang dari 10 jari..

tiap-tiap hari aku tarik kerusi nak amek beg atas almari..
mane tahu ada barang yang kena masukkan lagi..
sambil..
yumakomatsuki n purplelish memandang simpati..
(ala..tak sampai..)

bila hari nak balik kurang dari 10 jari..

mimpi aku pun berkisar awan-awangan..
konon dalam flight la tuh..

bila hari nak balik kurang dari 10 jari..

imtihan nihaie aku buat cam ujian canang 1..
kacang jer tu..
beg balik kampung lebih menarik perhatian dari buku..
n pen ditangan yang patutnya menulis nota..
aku tulis senarai barang yang nak dibawak balik ke malaysia..

bila hari nak balik kurang dari 10 jari..

kredit memang sentiasa kurang..
sebab asyik call malaysia..
suh jemput ak bila balik malaysia nanti..
n aku rasa..
aku bakal di flying kick oleh adik nnti sebab bising sangat..
macamla balik khirij kan..

haha..

tapi ape2 pun aku rasa aku akan teruskan sume pe'el2 ni..
sampai jari untuk mengira tinggal satu..
hehe..

kecap~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: LU PIKIR LAH SENDRI ::


calon pertama : CHEF WAN


" tolonglah! ia sebuah kelab tarian dan sudah tentu niat saya pergi ke sana untuk menari.Bagi saya itu tidak salah kerana niat saya untuk berhibur sambil bersenam.Bukankah menari satu daripada riadah seperti aerobik?? "


calon kedua : MISHA OMAR


" Misha rasa gembira menyambut kemerdekaan negara kali ini kerana kali ini,dapat berduet dengan abang Jamal.."


calon ketiga : SYANIE


" Syanie..apakah niat anda apabila anda berjaya mengurangkan berat badan??.."

jawapan dari Syanie..." niat saya yang pertama,ingin memakai bikini di tepi pantai.."


calon keempat : AHLI KUMPULAN X-FACTOR (xtau sape)


" Saya gembira menyambut kemerdekaan kita bila negara kita berjaya mencapai mencapai kemerdekaan pada tanggal 31 Ogos 1956," jawab salah seorang ahli kumpulan X-Factor apabila ditemubual dalam satu rancangan khas kemerdekaan dalam siri "Bersama Norman" yang disiarkan di TV1....kui kui kui kui~


calon kelima : FIZA


" Fiza pakai seksi sebab bersyukur dengan pemberian Tuhan " [panas beb...]


calon keenam : ANITA SARAWAK


" Petua kecantikan saya baca selawat setiap kali basuh muka..." muahx!!


calon ketujuh : IFA RAZIAH


" Tak ade lah...amik air semayang je..." - menjawab soklan kenapa muka nampak berseri-seri


calon kelapan : JESLINA


" saya pakai baju seksi-seksi sebab Malaysia ni panas...hehehehee!


calon kesembilan : ARTIS2 BARU


" saya masuk dunia seni bukan carik glamor" keh keh keh keh.....



hakhakhak....

bungok n ampeh btol...


:: YUMAKO MATSUKI ::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

::BERTAHANLAH SAUDARAKU::


saat kita bersuka

mereka di sana berduka

saat kita di sini dihujani air

mereka dihujani peluru dan bom

dibasahi darah merah..

lengit kita cerah biru,

langit mereka kelam

dicemari debu-debu berterbangan ke udara

bumi mereka diceroboh,dibedil zionis

peluru di udara,letupan dan asap hitam

memenuhi ruang

seakan menonton wayang buatan inggeris di layar perak....


apakah mereka boneka yang tiada perasaan??

apakah mereka patung yang tiada bernyawa??

tidaklayakkah mereka di bumi itu hingga tergamak

sang iblis menginjak dan membunuh mereka sewenang-wenangnya

murahkah harga mereka hingga dengan mudahnya dibeli sang syaitan??


bilakah agaknya iblis dan syaitan itu

akan menghentikan kekejaman

ke atas mereka yang lemah dan tidak berdosa??

masihkah ada ruang untuk si kecil polos untuk bernafas??

sampai bilakah mereka akan bertahan dengan ketakutan,kesedihan

dan kematian??

masih adakah sinar untuk mereka??


ya Rabb,bantulah saudara-saudaraku

bantulah kami,umat Islam Mu dari kegilaan syaitan dan iblis

yang semakin menggilai darah kami

bertahanlah saudaraku,kami di sini mendoakanmu

tabahlah saudaraku,kami pinjamkan kekuatan kami untukmu

Doa kami mengiringimu di sana...

::YUMAKO MATSUKI::
p/s:kakak itu bg sy puisi ini..thanx sis~

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

precious T.T


TERIMA KASIH SEMUA!!!

KAMU SEMUA MEMANG YANG TERBAIK~

SEMOGA UKHWAH SENTIASE BERKEKALAN..AMEEN..

SO,PASNIH..SENYUMLAH SENTIASE..

WALAUPUN DIHUJANI PELBAGAI DUGAAN..OK?

LA TAHZAN ;)

P/S:ttbe rindu family~heh..kate2 semangat utk sume dan juge diri ini ^_^

** purplelish **

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

''The Heart Of Ummah''

Assalamualaikum,rase lame x bertandang untuk menulis dlm blog nih.asek2 bace entry dorg n komen...heh~pagi ini,terbce satu KISAH...


Remaja Palestin melaungkan slogan anti Israel ketika berhimpun di depan Masjid Kubah Batu bertentangan Masjidil Aqsa baru-baru ini..


Rejim Zionis rancang bina semula kuil di tanah suci ketiga Islam

BAITULMAQDIS: Polis Israel membenarkan 45 rakyat Israel memasuki kawasan Masjid Al-Aqsa, tanah suci ketiga Islam, dalam apa yang disifatkan rakyat Palestin sebagai satu cubaan untuk menimbulkan kemarahan ummah.

Kumpulan penduduk Yahudi terbabit melawat kawasan berkenaan sempena bulan kesembilan dalam kalendar Yahudi dipanggil 'Av', bagi memperingati kemusnahan kuil Yahudi pertama dan kedua, yang dikatakan di bawah Masjid Al-Aqsa.

Masjidil Aqsa terletak bertentangan Masjid Kubah Batu iaitu lokasi Nabi Muhammad diangkat ke langit dalam peristiwa Perjalanan Malam (Israq Mikraj).

Masjid Kubah Batu yang disebut juga sebagai Masjid Omar adalah kawasan yang disifatkan sebagai maruah rakyat Palestin.

Ia amat sensitif berikutan kumpulan pelampau Yahudi mahu memusnahkan masjid yang ada pada masa ini dan membina 'Kuil Ketiga'.

Pengarah pejabat Waqf Islam di Baitulmaqdis, Sheikh Azzam Al-Khatib berkata, polis Israel turut mengiringi penduduk Yahudi terbabit dan melindungi mereka.

Beliau memberitahu, kumpulan penduduk Yahudi itu berada dalam kumpulan antara 12 hingga 15 orang. Tiada pergaduhan meletus setakat ini.

Sabtu lalu, Azzam dipetik sebagai berkata: "Jangan harap orang Yahudi akan dapat bina kuil mereka di tanah suci al-Aqsa. Ia tidak akan berlaku. Mereka hanya bermimpi di siang hari jika menganggap orang Islam akan lepaskan masjidil Aqsa."

Kata-katanya disambut jeritan dan tepukan gemuruh beribu-ribu kanak-kanak Arab yang berada di sekitar masjid itu bagi menyambut pesta tahunan Dana Kanak-kanak Al-Aqsa.

Selasa lalu pula, kumpulan sayap kanan Israel berarak di Baitulmaqdis berhampiran kawasan al-Aqsa.

Polis menutup jalan Al-Wad bagi melindungi mereka dan memudahkan demonstrasi terbabit. Pemilik kedai Palestin juga diarahkan menutup perniagaan mereka pada 6 petang.

Ada rakyat Israel menyerang penduduk Palestin dan harta benda mereka berhampiran sekolah perempuan Silwan dekat Pintu Mughrebi yang menjadi laluan ke al-Aqsa. Enam warga Palestin cedera dalam kejadian itu.

Perkembangan di Aqsa menyusuli tindakan kerajaan Israel membuang perkataan 'bencana' atau 'al-Nakba' dalam buku teksnya yang digunakan kanak-kanak Arab.

'Al-nakba' merujuk pembentukan negara Israel pada 1948 sekali gus menandakan permulaan penjajahan Yahudi tanah Palestin.

p/s:gudluck sume yang akan berimtihan minggu depan..x lupe juge happy becoming besday to our beloved senpai-sis hajar zulkapli..[akak,really miss u tau]..syg akak...salam rindu dr kami=)


sumber : www.bharian.com.my

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

YOK HANGATKAN ROADSHOW GEMA AL-AQSA(ROQS) 2009!!!!

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

NOTHIN BETTER BUT THE BEST!!

to keep on moving when everything messed up

to keep on going when my vision turns upside down

to keep calm when my anger explodes

to keep smiling when all i have is sadness

to enjoy the real happiness that came for a while



but only this way

these lessons had taught me how to live

these challenges that made me stronger inside out

these stories that gave me strength to my weakness



so i thank you God

for each fate that you wrote for my life

is nothing better but THE BEST!!!





::YUMAKO MATSUKI::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SESUNGGUHNYA ISLAM ITU LEBIH BESAR DARI MELAYU...

Pusat Dakwah Islam Paroi-SEREMBAN

waktu itu,usiaku baru 17. masih anak-anak. punya ramai kawan. begitu riang hadapi hidup.

suatu hari,di dewan program,aku duduk di kerusi belakang,mesyuarat persatuan. kate temanku di hadapan,kita di pentas hidup umpama pemain di padang bola.jadi,bagaiman kita bermain bola tetapi gawangnya tak ada? aku menjawab sendiri,tak mengapa barangkali.bukan salah kalau kita saja-saja menyepak bola dan berlari-lari.

tapi,bermain dalam sebuah pasukan,setelah berlatih sekian macam kemahiran.....rupanya kita bertemu pihak lawan di padang tanpa gawang. maka,apa ertinya letih dan peluh yang tertumpah untuk sekian masa?? sia-sia. ya,kata temanku,itu sia-sia.

begitulah hidup. kita tidak sendirian. berkeluarga,bermasyarakat,berpersatuan. lalu untuk apa semuanya?? kita berkeluarga dan bermasyarakat sekadar untuk bangun tidur mengucapkan selamat pagi,keluar bekerja mencari rezeki,berbual-bual bercerita,makan-makan bersama,berhibur menghilangkan kebosanan,dan tidur dengan aman....sebelum esoknya rutin semalam diulang semula.hidup tanpa matlamat akhir yang jelas,tidak sia-siakah??

aku diam memikir-mikir. hidup itu apa?? memang seperti main bolakah?? punya gawang segala. punya pasukan dan strategi. punya latihan dan perlawanan. berfikir lagi. bahkan,tentulah hidup lebih besar dari bermain bola sepak.


Bangunan Jabatan Penuntut Malaysia-AMMAN

usiaku sudah hampir 20. di sebuah dewan,masih mesyuarat persatuan. masih duduk di kerusi belakang. kata pemimpin di hadapan,suatu aliran yang tidak mampu untuk berubah akan mengalami kepupusan,dan sesungguhnya persatuan kita sedang menuju keputusan itu. aku diam di kerusi,sesungguhnya hal itu telah lama aku sedari.

katanya,persatuan kita sedang bermasalah,kerana semakin ramai ahli-ahlinya tidak ada idealisme perjuangan,seperti aku barangkali.dan manusia yang tidak ada perjuangan akan lemah dan mati.maka katanya,kita perlu perbaharui halatuju perjuangan kita.halatuju persatuan kita. supaya kita boleh bangkit dari tidur panjang.

dan katanya lagi,perjuangan bangsa yang telah terlalu sinonim dengan persatuan kita akan tenggelam dalam pembaharuan halatuju ini. pembaharuan ini adalah pemurnian,agar kita kembali kepada yang haq, aku diam lagi. merenung wajah pemimpin itu bersungguh-sungguh, mencari keikhlasan.

akan ada kah lagi pemimpin seperti zaman itu. suatu zaman yang Tuhan rahmati. suatu zaman manusia-manusia dipimpin oleh keadilan dan kerahmatan.

akan adakah khalid-al-walid yang menghantar berita kepada maharaja rom,

"aku datang kepada kamu dengan satu pasukan yang mana mereka itu mencintai mati sebagaimana kamu mencintai hidup.."

akan ada kah lagi?? di kuala lumpur,di tengah kemelut perkauman, dan kegilaan manusia mempertuhankan pangkat dan harta. aku tidak pasti. sungguh-sungguh,aku tidak pasti. yang aku pegang cuma bait-bait katanya ini,

"jika Islam selamat di Malaysia,Melayu akan selamat. tetapi jika Melayu selamat,belum tentulah Islam selamat. dan sesungguhnya Islam itu lebih besar dari Melayu..."

-16 julai 2009-

. . . . .
hedonisme dan sekularisme,ahhh...aku fikir itu sama sakitnya dengan raja yang buta dan tuli..

p/s:aku pon tak tau lah ape aku merepek ni..huhuu..menahan mata dari tertido...cepatlah azan subuh!!!^___^

::YUMAKO MATSUKI::

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

:: Followers ::